Festivaluri

FESTIVALUL DE TEATRU ȘI FILM DE SCURT METRAJ PENTRU TINERET „FesTin"

CONSILIUL LOCAL

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CARACAL

CENTRUL CULTURAL MUNICIPAL organizează

FESTIVALUL DE TEATRU ŞI FILM DE SCURT METRAJ PENTRU TINERET „fesTin”

Ediţia a VIII - a

CARACAL 14 – 19 IUNIE 2016

 

 


Marți, 14 iunie

ora 13.00, sosirea concurenților
ora 18.00, deschiderea oficială a festivalului
ora 19.00, concert chitara 99% STARDUST, susținut de Dodo, intrarea liberă

 

Miercuri, 15 iunie

ora 9.30 – 13.00 ateliere teatru și film
ora 14.30 – 17.00 ateliere de teatru și film
ora 19.00, concert trupa Fară zahăr
Preț bilet, întreg – 20 lei
Reducere pentru elevi, studenți – 10 lei

 

Joi, 16 iunie

ora 9.30 – 13.00 ateliere teatru și film
ora 14.30 – 17.00 ateliere de teatru
ora 17.00, proiecția filmelor în concurs, intrarea liberă
ora 19.00, proiecția filmului artistic CORTUL, regia Bogdan Cristian Drăgan, intrarea liberă

 

Vineri, 17 iunie

orele 10.00 – 15.00 concurs teatru susținut de trupele și interpreții individuali selectați în concurs
Orele 16.00 – 18.00, feedback juriu – concurenți
Ora 19.00, one man show GIGEL, cu Gheorghe Ifrim
Preț bilet, întreg – 20 lei
Reducere pentru elevi, studenți – 10 lei

 

Sâmbătă, 18 iunie

orele 10.00 – 15.00 concurs teatru susținut de trupele și interpreții individuali selectați în concurs
orele 16.00 – 18.00, feedback juriu – concurenți
ora 19.00, spectacol de teatru DUMNEZEU DE A DOUA ZI, Teatrul Act
Preț bilet, întreg – 20 lei
Reducere pentru elevi, studenți – 10 lei

 

Duminică, 19 iunie

ora 19.00 spectacol de teatru RESPIRĂ, Teatrul Anton Pann
Preț bilet, întreg – 20 lei
Reducere pentru elevi, studenți – 10 lei

ORA 20.30 FESTIVITATEA DE PREMIERE a Festivalului de teatru și film de scurt metraj
FesTin 2016

 

R E G U L A M E N T

 

   Municipiul Caracal deţine, de mai bine de 140 de ani, o zestre teatrală de excepţie, pe de o parte prin existenţa unui impunător edificiu – Teatrul Naţional –, pe de altă parte prin activitatea neîntreruptă pe care trupe consacrate, actori profesionişti sau amatori au susţinut-o de-a lungul timpului.

   În prezent există o preocupare permanentă de a descoperi noi talente în generosul spaţiu al teatrului (interpretare, regie sau scenografie) şi al filmului de scurt metraj.

   Iată de ce îi provocăm pe tinerii care au înclinaţii artistice şi pe cei care sunt pasionaţi de teatru şi de film organizând, în acest an, ediţia a VIII-a a Festivalului teatru şi film de scurt metraj pentru tineret „fesTin”.

   Ne adresăm liceenilor din clasele IX – XII din instituţiile de învăţământ normal, vocaţional, precum şi Şcolilor de Arte şi Meserii şi cadrelor didactice care îi îndrumă şi îi încurajează spre simţirile şi manifestările artistice.

 

Ediţia festivalului, din acest an, se va desfăşura pe două secţiuni: Teatru şi Film de scurt metraj, astfel:

În cadrul Secţiunii Teatru:

-    se va organiza atelierul de lucru (tehnici de respiraţie, dicţie, mimă, pantomimă, improvizaţie, mişcare scenică, prezentare discurs, comunicare), în sistem rotativ, în spaţii diferite, pe o temă dată, cu toţi participanţii, repartizaţi pe grupe coordonate de lectori de specialitate.

-     se va organiza concursul pentru trupele de teatru şi pentru interpreţii individuali admise/admişi în urma preselecţiei. Fiecare instituţie va prezenta un singur spectacol de maxim 30 de minute. De asemenea, în concurs pot participa şi interpreţi individuali care vor susţine un recital (monolog, colaj versuri sau proză) de maxim 10 minute. Repertoriul este la alegere (texte din dramaturgia românească sau universală, clasică sau contemporană, fragmente, dramatizări, texte proprii).

   În funcţie de ideea regizorală şi scenografică, spectacolul se poate desfăşura în orice fel de spaţiu, la alegerea trupei, cu sau fără elemente de decor, dar cu respectarea unităţii spectacolului (scena ca spaţiu de joc de sine stătător sau scena ca spaţiu de joc şi spaţiu pentru public şi/sau foaierul). Spectacolele vor fi prezentate la Teatrul Naţional Caracal.

 

   Poate fi abordat orice gen aparţinând teatrului: comedia delle arte, clasic, romantic, suprarealist, naturalist, expresionist, „absurd”, teatru dans, teatru sport, spectacol de mişcare/pantomimă, music hall, teatru pentru copii, teatru de păpuşi.

   Ideile creativ novatoare, promovate în realizarea spectacolului (text, regie, scenografie, interpretare, coloană sonoră), constituie un avantaj în departajarea trupelor prezente în concurs.

   Nota: Nu se admit texte gen brigadă artistică sau grup satiric, cuplete, bancuri, trivialităţi. Coloana sonoră a spectacolului să fie înregistrată pe CD.

 

În cadrul Secţiunii Film de scurt metraj:

- se va organiza atelierul de film (componentele scenariului de film, rolul creator al camerei de filmat, fenomenul sonor în relaţia cu imaginea, funcţiile artistice ale montajului, lumina şi culoarea în film, stilurile, genurile şi tendinţele cinematografice, tehnica de scriere a unui scenariu de scurt metraj, tehnici de filmare, precum şi scrierea unui scenariu pentru un film de 3-5 minute care se va realiza de către participanţii la ateliere şi care va fi proiectat în ultima zi a festivalului).

- se va organiza concursul pentru filmele de scurt metraj admise în urma preselecţiei. Tema acestei ediţii este „Părinţii au umor”. Vor fi admise scurt metraje cu o durată cuprinsă între 5 - 15 minute (ficţiune, documentar, eseu), în format DVD. Nu va fi apreciată neapărat performanţa tehnică cât, mai ales, creativitatea, inventivitatea, originalitatea.

 

Preselecţia trupelor de teatru, a interpreţilor individuali şi a scurt metrajelor se va face

astfel:

-          Pentru secţiunea Teatru - pe baza unei înregistrări (nu neapărat în condiţii de spectacol, poate fi şi un fragment) care va fi trimisă pe suport CD sau prin e-mail;

-          Pentru secţiunea Film de scurt metraj - va fi trimis filmul integral, pe suport DVD sau prin e-mail;

-          Pentru ambele secţiuni vor fi trimise organizatorilor CV-ul trupei de teatru/interpretului individual/realizatorului de film şi datele de contact ale profesorului/regizorului coordonator.

Data limită de transmitere a înregistrărilor este 1 iunie 2016.

 

   Rezultatele preselecției vor fi comunicate, din timp, participanților. Trupele de teatru, interpreţii individuali şi scurt metrajele admise/admişi în urma preselecţiei vor intra în concurs pe baza repartizării organizatorilor.

 

   Pe lângă CV-ul de înscriere în concurs a spectacolului, interpretului individual sau a filmului de scurt metraj, participanţii sunt rugaţi să trimită afişe, caiete program, orice informaţii despre trupă, textul jucat/filmul de scurt metraj, motivaţia alegerii textului respectiv, date despre actori-elevi, despre echipa de filmare, fotografii din spectacol.

   Instituţiile participante îşi pot prezenta trupa de teatru, echipa de realizare a filmului, şcoala sau localitatea prin intermediul unui clip publicitar care va fi difuzat înaintea începerii spectacolului/filmului.

 

   Aprecierea producţiilor artistice va avea în vedere: capacitatea de interpretare, de înţelegere a situaţiilor şi a rolurilor interpretate, coeziunea trupei, atmosfera creată de trupă pe scenă, fluiditatea şi unitatea spectacolului, textul ales, ideile regizorale, scenariul, mesajul, scenografia, imagine, coloana sonoră şi, nu în ultimul rând, implicarea în activităţile atelierelor de lucru.

   Juriul concursului trupelor de teatru, interpreţilor individuali şi al concursului de film de scurt metraj va face nominalizări şi va acorda diplome şi premii în bani.

 

   Organizatorii asigură cazarea şi masa concurenţilor. Trupele de teatru nu trebuie să depăşească un număr de 12 persoane (inclusiv profesor însoţitor/coordonator/şofer, după caz). Trupele participante care depăşesc numărul de persoane recomandat de organizatori vor suporta cheltuielile aferente.

  Confirmarea participării (CV-ul, înregistrările pe suport CD, DVD, afişe, pliante, alte materiale de promovare) se va face până la 1 iunie 2016, pe adresa:

 

Centrul Cultural Municipal Caracal

str. Cuza Vodă nr. 8, 235200, Caracal, jud. Olt

sau prin e-mail:  florinb_31@yahoo.com;  www.facebook.com/pages/Festivalul-de-Teatru-si-Film- de-scurt-metraj-pentru-Tineret-fesTin-2014,

 

Persoana de contact - FLORIN BECIU Tel.0740 024321