Blog

CÂTE CEVA DESPRE CONCURSUL DE ILUSTRATIE PROTOGENES 2016

CÂTE CEVA DESPRE...PROTOGENES 2016

 

        Această a treia ediţie are o temă pe măsură: Arhitectura zilei de mâine.

       Dacă la primele două ediţii teme precum “Mecanica mileniului III” sau “Bibliotecă” au generat lucrări remarcabile, şi anul acesta se remarcă o serie de creaţii originale, pline de fantezie.

       Evident, odată cu trecerea timpului, şi concursul nostru s-a schimbat din mers, câştigând progresiv calitate atât la nivel de idee, cât şi la nivel de tratare vizuală.

       Salonul nostru s-a dovedit a avea un puternic rol reglator.

      În primul rând, cursanţii au renunţat de a mai fura idei de pe internet, ei descoperind uimiţi că pot să se desfăşoare elegant în cadrul tematicii indicate de regulament într-o manieră proprie.

      S-a câştigat calitate la nivel de desen, culoare şi chiar de tehnici (“mixtele” revin curajoase în spaţiul expoziţional).

      Ediţia a doua a fost dominată clar de către Georgian Boştină, el obţinând dealtfel şi premiul întâi.

      Locurile următoare au fost ocupate în ordine de Elena Bănculescu (premiul II), Andrei Boştină (premiul III).

      S-au acordat menţiuni altor doi valoroşi desenatori.

      Este vorba despre Diana Miloş şi Florin Enache.

     Anul acesta, noutăţile constau în apariţia altor două premii, cel special al juriului şi cel de creativitate, precum şi faptul că salonul se desfăşoară pe parcursul a două zile.

    Dacă prima zi va debuta cu primirea invitaţilor şi vernisarea expoziţiei de lucrări, în cea de-a doua zi se vor desfăşura încă de dimineaţă ateliere de creaţie interactive (idee, desen, culoare, tehnici, prezentări de carte) conduse de către membrii juriului, susţinute de episoade folk şi discuţii tematice.

     Punctul culminant va fi reprezentat de momentul decernării premiilor, când, indiferent de rezultate, considerăm că toţi sunt veritabili câştigători.

      Cea de-a doua seară se va încheia cu un recital folk de excepţie al membrilor cenaclului cultural-artistic din cadrul Centrului Cultural Municipal Caracal.

       Iată o paletă largă de activităţi atractive şi pline de enrgie, care însoţesc cum nu se poate mai bine acest periplu expoziţional.

 

                                Prof. ref. drd. Viorel Chirea