Blog

Noaptea muzeelor

Noaptea muzeelor vine și în Caracal! În noaptea de 21 mai Muzeul Romanaţiului Caracal își deschide porțile cu un program prelungit - între orele 19.00 – 00:00 - pentru a sărbători #noapteamuzeelor2016, eveniment cultural destinat publicului larg, sărbătorit la nivel european.

Vino să descoperi CIVILIZAȚIILE MILENARE DIN CÂMPIA ROMANAȚIULUI la #noapteamuzeelor2016! Vedeta acestui an, în cadrul nopții muzeelor va fi Expoziția Cultura Vădastra – Admirabila măestrie a olarilor vădăstreni, dar veți putea descoperi și multe alte lucrui interesante.

Cultura Vădastra, percepută inițial, ca o cultură caracteristică Olteniei, a lost denumită în anul 1933 de către Ion Nestor, după numele așezării eponime, comuna Vădastra  din județul Olt.

https://www.facebook.com/Caracal-Muzeul-Romanatiului-813524468697399/?fref=ts

Noaptea Muzeelor a fost inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor și este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional. În România evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor — Network of European Museum.

Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte.

Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.

În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior (2001) evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.

În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală - „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.