Case din Caracal

CASA (GURAN) CRISTESCU
Coordonate GPS: 44.10914,24.347847

Construită între 1897-1902, după proiectul lui Alfred Vincenz care, în anul 1930, era arhitectul Primăriei Craiova. Casa este concepută în stilul academismului francez, cu influenţe de Art Nouveau şi Rococo, asemenea multor clădiri în acea perioadă, în România.

Se  remarcă, la exterior, arcada situată deasupra intrării principale şi cea de deasupra balconului ce dau măreţie acestui edificiu.Ornamentele care decorează polata, arcadele şi ancadramentele ferestrelor sunt armonioase şi contribuie la crearea unei impresii  artistice remarcabile.Uşa principală, uşa de la balcon şi giurgiuvelele ferestrelor au o dublă  curbură între oberlich şi partea inferioară, unică în Caracal.Scara principală este din piatră şi are o formă de curbură , în ton cu celelalte elemente arhitecturale. Balconul are stâlpi robuşti şi balustradă, iar uşa care dă în el este un element de simetrie ce completează fericit faţada elegantă şi distinsă. Terasa din spate este mărginită de aceiaşi stâlpi creând un spaţiu de tranziţie între curte şi casă. Ferestrele podului sunt frumos ornamentate şi au geamuri ce se pot balansa pentru deschidere. Holul principal este mărginit spre sufragerie şi spre vestibul de două glasswand-uri cu geamuri de cristal bizonat, care se pot deschide, amplificându-se astfel senzaţia de spaţiu vast.

Tavanele ornamentate cu basoreliefuri cu flori, struguri sau figuri geometrice, s-au mai păstrat numai în hol şi două camere.Sobe de epocă, înalte, frumos ornamentate.Proprietarii iniţiali au fost: Cristescu Theodor zis Tache şi soţia lui Olimpia, soţul fiind negustor( din tată în fiu) de unelte şi utilaje agricole, cu relaţii de import din Austria şi Germania. În anul 1947, casa este” rechiziţionată cu plată ”, devenind sediul Securităţii din Caracal. Din 1964, această clădire a fost folosită pentru Casa de Copii. Dupa Revoluţie, urmaşii familiei Cristescu, anume d-na Angela Denisa Stoika, au revendicat, în  justiţie, imobilul şi l-au câştigat. Din 1997, aici funcţionează SC Casa Gam Computers  SRL, unde se predau cursuri de ajutor analist programator. Clădire de patrimoniu, aflată pe lista monumentelor istorice, la poziţia 352, având codul de identificare OT-II-m-B-08745.

Poveștile Caracalului
Autor: Dumitru Botar
Editura Hoffman Caracal