Case din Caracal

CASA TITULESCU
Coordonate GPS: 44.108998,24.34722
CASA TITULESCU
Str. Iancu Jianu – 27
Construită între 1890-1893 de către un negustor caracalean, Florea Niculescu, cunoscut şi apreciat în epocă, după planurile arhitectului Iulius Mariani, cu sprijinul inginerului Ernest Gesner.
Prin anii 1910-1911, Florea Niculescu dând faliment, casa devine proprietatea Băncii de Credit Urban, iar mai târziu, prin 1912, când Nicolae Titulescu devine deputat de Romanaţi, primeşte din partea autorităţilor locale acest imobil. Conform plăcii fixate pe unul din pereţii casei, se vede că ea a aparţinut marelui diplomat timp de 14 ani, din 1910 până în 1924, ceea ce nu corespunde cu realitatea. După ce Titulescu părăseşte Caracalul şi Romanaţiul, fiind chemat în alte funcţii importante, casa se află în proprietatea institutorului Petre Tudoran, până în 1930, când este cumpărată de fostul liceu de fete şi transformată în internat. Din anul 1948, a fost reşedinţa Casei de Copii din Caracal, iar în prezent aici funcţionează Agenţia Locală de Ocupare a Forţei de Muncă. Arhitectul Iulius Mariani a conceput-o în stilul barocului târziu, cu predominarea asimetriei în ornamentaţia exterioară şi în dispunerea clădirilor. Orientată spre răsărit, casa are două corpuri, cu două faţade ce au o ornamentaţie bogată, ferestrele având ancadramente şi frontispicii. În colţul de nord-est, se afla un mic cerdac închis, cu geamuri colorate, prinse în grile de fier, cu decoraţiuni geometrice.
Dacă exteriorul îşi păstrează forma originală, interiorul a suferit transformări la plafon, unde pictura a fost acoperită cu var sau vopsea.
Clădirea se află pe lista monumentelor istorice, iar codul de identificare este: OT-II-m-B-0879
Poveștile Caracalului
Autor: Dumitru Botar
Editura Hoffman Caracal