Case din Caracal

PROTOIERIA
Coordonate GPS: 44.116387,24.35165

Din documente, rezultă că Protoieria Caracal datează din anul 1852, mai târziu având un imobil propriu, în strada Jean Dobrescu – 3, vis-à-vis de Primărie, unde a funcţionat până în 1959, când s-a mutat în actualul local.

Proprietar a fost  Alexie Rusan, care o construieşte în anul 1926, a fost naţionalizată în 1948 şi, până să devină Protoierie, a fost locuită de mai multe familii. Are un hol mare(cu uşă în două canate, ferestre duble, un glasvant), de unde se pătrunde în trei camere  înalte şi bine luminate. În hol, există, până în 2004, un frumos şemineu, care a fost demolat. Este o construcţie solidă, din cărămidă, fundaţia la fel, şarpante din lemn, planşee tot din lemn, acoperită cu tablă. Exteriorul este foarte frumos conceput, cu stucaturi, iar la intrare un pridvor susţinut de coloane composite la fel în partea stângă, reprezentând, mai degrabă, un stil architectural românesc, cu accente brâncovinesti.

Are o siluetă elegantă, iar turla în formă de triunghi conferă clădirii monumentalitate, actualul Protopop Răducan Marin păstrând-o în condiţii bune. Clădire de patrimoniu, aflată pe lista monumentelor istorice la poziţia 393, având codul de identificare OT-II-m-B-08787.

Poveștile Caracalului
Autor: Dumitru Botar
Editura Hoffman Caracal