Festivaluri

FESTIVALUL NAŢIONAL DE MUZICĂ UŞOARĂ „RADU ŞERBAN” - Concurs de interpretare - Ediţia a XVII-a, 3 – 4 septembrie 2016

 

FESTIVALUL  NAŢIONAL  DE  MUZICĂ UŞOARĂ  „RADU ŞERBAN”

Concurs de interpretare -

Ediţia a XVII-a, 3 – 4  septembrie 2016


 

În anul 1990, a fost organizată prima ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară "Radu Şerban", o ambiţie mai veche a caracalenilor de a-l omagia, la început de toamnă, pe marele compozitor născut la Caracal. De atunci s-au desfăşurat paisprezece ediţii, care au însemnat, fiecare în parte, o sărbătoare a muzicii uşoare româneşti, o rampă de lansare pentru tinerele talente, dar şi bucuria

întîlnirii, la Caracal, cu personalităţi ale vieţii muzicale româneşti, prezente în juriile festivalului: Ion Cristinoiu, Horia Moculescu, Petre Geambaşu, Vasile Veselovschi, Ionel Tudor, Viorel Gavrilă, George Grigoriu, Dinu Giurgiu, Titus Andrei, Florin Şişu, Marina Voica, Şerban Georgescu.

          S-au afirmat pe scena festivalului nostru Carmen Trandafir,  Călin Goia (Voltaj), Paul Surugiu (Fuego), Mihai Onilă (Axxa). Recitaluri de excepţie au susţinut, la fiecare ediţie: formaţia "Star 2000" condusă de Petre Geambaşu, Horia Moculescu, Aurelian Temişan, Adrian Enache, Mihai Constantinescu, Anastasia Lazariuc, Carmen Trandafir, Gabriel Dorobanţu, Daniela Gyorfi, Laurenţiu Duţă, Sanda Ladoşi, Marina Voica, Fuego, Body&Soul, Candy, Bosquito, Simplu, Andreea Bălan şi mulţi alţi solişti de muzică uşoară consacraţi.        

Festivalul este deschis participării tinerilor cu talent în domeniu interpretativ al muzicii uşoare cu vîrste cuprinse între 15 şi 25 de ani.

 

Programul celor două zile:

Sâmbătă 3 septembrie – Teatrul de vară

Ora 11.00 - preselecţia concurenţilor;
ora 19.30 - concurs de interpretare;
              - recitaluri: Teens band, Edward Sanda, Nicoleta Nucă.

Duminică 4 septembrie – Teatrul de vară

Ora 19.30

- recital teens band
- festivitatea de premiere
- show lasere
- gala laureaţilor
- recital: Maxim, Akcent

 

R E G U L A M E N T

 

Consiliul Local Caracal, Primăria municipiului Caracal şi Centrul Cultural Municipal organizează, în perioada 3 – 4 septembrie 2016, ediţia a XVII-a a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară “Radu Şerban”.

Prin organizarea  fiecărei ediţii, ne propunem ca festivalul să redevină un eveniment muzical de excepţie în viaţa oraşului în care s-a născut marele compozitor, în semn de omagiu şi de preţuire pentru valoarea muzicii uşoare româneşti al cărei exponent de seamă a fost şi va rămâne Radu Şerban.

Festivalul – concurs de interpretare este deschis participării tinerilor, cu vârste cuprinse între 15 - 26 ani, şi are ca scop descoperirea şi promovarea tinerelor talente în domeniul muzical, stimularea unui spirit competitiv, promovarea actului interpretativ de calitate şi, nu în ultimul rând, întâlnirea tinerilor interpreţi cu personalităţi ale vieţii muzicale din ţara noastră.

Invitaţia noastră se adresează instituţiilor de cultură: Centre Judeţene de Cultură,  Şcoli Populare de Arte şi Licee Vocaţionale care pregătesc tineri în domeniul interpretativ al muzicii uşoare.

Condiţii de participare:

  • Concurenţii trebuie să se încadreze în limitele de vârstă menţionate;
  • Concurenţii vor interpreta în concurs 2 piese cu negativ, pe suport CD, dintre care una, obligatoriu, din repertoriul românesc. Având în vedere genericul festivalului, organizatorii recomandă concurenţilor includerea în repertoriu a unei piese de Radu Şerban, întrucât este prevăzut a se acorda un premiu pentru cea mai bună interpretare a unei piese de Radu Şerban.

 

Cei interesaţi pot solicita organizatorilor pozitive şi negative ale pieselor ( în variantă originală) compuse de Radu Şerban:

 

 POZITIVE

Şi plouă – Aurelian Andreescu

Cu viaţa nu glumi – Anda Călugareanu

Seara – Aura Urziceanu

De când mă ştiu – Adrian Romcescu

Primăvară, primăvară – Mihaela Mihai

Inimă de artist – Mihaela Mihai

Pasăre de apă – Mircea Serban

Parfumul străzilor – Mihaela Mihai

Prieten drag – Pompilia Stoian

 

 NEGATIVE

Şi plouă

Uitarea

Cu viaţa nu glumi

Seara

De când mă ştiu

Primăvară, primăvară

Inimă de artist

Pasăre de apă

Parfumul străzilor

Prieten drag

 

Concurenţii se pot înscrie pâna pe 27 august 2016, pe adresa:

-        Centrul Cultural Municipal Caracal, strada Cuza Vodă nr. 8, cod 235200, jud. Olt,

-        prin e-mail, pe adresa cultura@primariacaracal.ro

-        sau la  telefon: 0745-595943 (Monica Dumitru), 0768579445 (Florian Teodorescu)

Taxa de înscriere este de 50 de lei.

Preselecţia concurenţilor  va avea loc în data de 3 septembrie 2016  la ora 11.00, în prezenţa membrilor juriului.  

Concurenţii care au obţinut Trofeul “Radu Şerban” nu mai pot participa în concurs.

Concursul se va desfăşura în ziua de 3 septembrie 2016. Ordinea intrării în concurs va fi stabilită prin tragere la sorţi. Concurenţii vor respecta întocmai condiţiile organizatorilor cu privire la intrarea în concurs şi repetiţii.

Fiecare concurent va interpreta două melodii, una, obligatoriu, din repertoriul românesc, specifice genului, de factură diferită. Negativele vor fi înregistrate pe CD în ordinea interpretării.

Calitatea negativelor, calităţile vocal-interpretative, prezenţa scenică, dificultatea repertoriului, originalitatea interpretării constituie criterii pe care organizatorii le consideră de bază în vederea acordării dreptului de participare în concurs.

Nu sunt admise în concurs negativele înregistrate pe alt suport decât cel indicat.

Juriul are în componenţa sa personalităţi ale muzicii uşoare româneşti, membri ai Uniunii Compozitorilor, redactori radio, TV, personalităţi culturale locale.Se vor acorda diplome de participare şi premii în bani. Gala laureaţilor va avea loc în data de 4 septembrie 2016.

În fiecare zi de festival, vor susţine recitaluri solişti consacraţi de muzică uşoară.

Cheltuielile aferente cazării şi mesei concurenţilor admişi la preselecţie vor fi suportate de organizatori, cheltuielile de transport revenind participanţilor.

Persoanele care însoţesc concurenţii pot beneficia de cazare şi masă contra cost.

 

 

Manager,

Florian TEODORESCU