Festivaluri

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „CĂLUŞUL ROMANESC” Ediţia a 48-a, Caracal, 8 – 11 iunie 2017

 

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „CĂLUŞUL ROMANESC”

Ediţia a 48-a, Caracal, 8 – 11 iunie 2017

La 50 de zile dupa Paşti, românii serbează, timp de trei zile sau o săptămâna (în funcţie de zona geografică), Rusaliile, personaje feminine (cvasi)malefice a căror existenţă se petrece mai ales în văzduh şi în pădure, vara. Similar Ielelor, cu care uneori sunt confundate, una dintre calităţile lor principale este dansul deosebit de frumos. Dansează în aer sau pe pamânt, noaptea, aşezate în cerc, dar, dacă sunt zărite de un muritor sau dacă, din greşeala cineva calcă pe locul pe care au dansat (acolo iarba este arsă), acesta se îmbolnăveşte  de boala numită popular "luat de Rusalii". Remediul magic-ritual împotriva acestor boli îl oferea Jocul Căluşarilor, binecunoscut pentru performanţele sale şi iubit pretutindeni.
În 1969, s-a luat hotărârea ca, anual, în judeţul Olt, să se desfăşoare Festivalul – concurs interjudeţean “Căluşul Românesc”. Primele nouă ediţii au fost organizate la Slatina, iar din anul 1978, la Caracal. Astăzi, sub titulatura Festivalul Internaţional de Folclor „Căluşul românesc”. În toată această perioadă, pe scena festivalului au evoluat peste 1700 de formaţii de căluşari, căluşeri şi căiuţi, însumând aproape 43.000 de dansatori, sute de ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate, orchestre şi solişti de muzică populară.     
Parada portului popular căluşăresc şi a formaţiilor şi ansamblurilor folclorice din ţară şi din străinătate sunt, de fiecare dată, o frenetică revărsare de ritmuri şi culori, de figuri coregrafice dintre cele mai felurite, de strigături şi rapide bătăi de punteni, un veritabil recital etnofolcloric, în care horele şi sârbele olteneşti  se prind în frumuseţe cu zborul pasului muntenesc, cu săritura plină de graţie a dansului transilvan, cu tropotitele moldoveneşti şi cu ineditul costumelor şi jocurilor populare al invitaţilor din afara graniţelor ţării.
Cu fiecare ediţie a festivalului, cercetători în domeniu, coregrafi, vătafi, membri ai Comisiei Naţionale de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial numit „Căluşul”  îşi propun, în cadrul Simpozionului Ştiinţific, să dezlege tainele celui mai tulburător şi ameţitor dans românesc - Căluşul, unic prin varietate şi bogăţie de mişcări, purtând marca inconfundabilă a geniului nostru.
Includerea  Căluşului, de către UNESCO, pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii, reprezintă o necesitate a reconstituirii şi promovării acestui străvechi obicei, o sanşă pentru supravieţuirea sa, dar şi recunoaşterea  faptului că, acolo unde nu a dispărut deja, căluşul este transformat într-un produs comercial, de scenă, tot mai puţin autentic.
 „Acest Festival va oferi, fără îndoială, o oportunitate valoroasă pentru promovarea salvgardării patrimoniului cultural imaterial, precum şi pentru creșterea gradului de conștientizare asupra importanței acesteia. Este, prin urmare, o plăcere, să acord patronajul UNESCO acestui festival”.  Irina Bokova – Director General UNESCO.         
În cadrul festivalului, în colaborare cu Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică în Municipiul Caracal, se organizează  Târgul Meşteşugurilor Tradiţionale cu scopul de a susţine micii meşteşugari, gastronomi şi micii întreprinzători locali în promovarea produselor proprii, sub marca „PRODUS în Romanaţi” şi de a promova cultura, tradiţiile, produsele şi serviciile locale. În cadrul târgului expun producători locali din alimentaţie, confecţii – îmbrăcăminte, mobilier, meşteri populari, artizani, produse gastronomice, prestatori de servicii turistice, producători de flori.
În fiecare vară, în săptămâna Rusaliilor, din toate colţurile ţării, ca o revărsare fantastică de suflet românesc, se adună în Câmpia Romanţiului, la Caracal, devenit preţ de câteva zile capitala căluşului românesc, căluşari şi ansambluri folclorice din Oltenia şi Muntenia, căluşeri şi ansambluri folclorice din Banat şi Transilvania, căiuţi şi ansambluri folclorice din Moldova, ansambluri folclorice din Spania, Bulgaria, Republica Moldova, Italia, Serbia, Slovacia, Israel, Portugalia, Marea Britanie, Rusia, Albania uniţi de acelaşi dulce grai al frăţiei întru obiceiuri. Festivalul încurajează, astfel, circulaţia valorilor naţionale şi internaţionale şi favorizează dialogul cultural între cetele de căluşari, ansambluri folclorice din principalele zone etnofolclorice ale ţării noastre, cercetători şi coregrafi şi ţările invitate participante în festival.
La această ediţie a festivalului participă:
 ANSAMBLURILE FOLCLORICE:
-  GROUP OF FOLK DANCERS THE MALVERN SWORDSMEN WORCESTERSHIRE – SPADASINII DIN MALVERN  ENGLAND
 - GRUPUL DE DANSURI POPULARE „CHUDESIYA” DIN PAZARDZHIK  - BULGARIA
- ANSAMBLUL ARTISTIC PROFESIONIST „DOINA GORJULUI” DIN TÂRGU JIU
-  „LUGOJANA” DIN LUGOJ
-  „MUGURELUL” din CÂMPIA TURZII
- „VINŢANA” DIN VINŢU DE JOS, JUD. ALBA
- „FLORILE GRĂDINILOR”  DIN GRĂDINILE  – JUD. OLT
- „ALUNELUL” DIN PIELEŞTI, JUD. DOLJ
- ANSAMBLUL FOLCLORIC „DRĂCŞENELUL” DIN DRĂCŞENEI, JUD. TELEORMAN
-  „ROMANAŢI” DIN CARACAL, JUD. OLT
 - ANSAMBLUL FOLCLORIC "BAHLUIEŢUL" DIN ERBICENI - JUD. IAŞI
- GRUPUL FOLCLORIC „BUCURIA” DIN BUCUREŞTI
- ANSAMBLUL FOLCLORIC „TRANDAFIR DE ROMANAŢI” DIN STOENEŞTI, JUD. OLT
  FORMAŢIILE DE CĂLUŞARI DIN  LOCALITĂŢILE:
- RĂŞINARI ŞI POPLACA - JUD. SIBIU
- GIURGIŢA - JUD. DOLJ
- VINŢU DE JOS - JUD. ALBA  
- BOŞOROD – JUD. HUNEDOARA
- MĂCIUCA – JUD. VÂLCEA
- CARACAL, OSICA, DOBRUN,  OPORELU, OPTAŞI, SÂRBII MĂGURA, CEZIENI, POTCOAVA, COLONEŞTI, SCORNICEŞTI, GRĂDINILE – JUD. OLT
În cadrul festivalului, formațiile de călușari vor participa în concurs la cele două secțiuni: Obicei căluşăresc şi Prelucrare scenică.
               
JURIUL CONCURSULUI CĂLUŞĂRESC
NARCISA ALEXANDRA ŞTIUCĂ– preşedinta juriului
IONEL GAROAFĂ, PUIU MUNTEANU, NICHITA DRAGOMIRA
FLORIAN TEODORESCU – membri
 
PROGRAMUL FESTIVALULUI
VINERI – 9 IUNIE
Ora 10.00 – 13.00 – Parcul Poroineanu
- Work-shop - Ateliere de dans cu participarea formațiilor invitate în festival
Ora 13.00 – Platoul Administrativ
 –Târgul „PRODUS  ÎN  ROMANAȚI”
Ora 18.00 – Parada portului popular pe traseul: B-dul Antonius Caracalla, Platoul Administrativ
Ora 18.30 – Platoul administrativ
- Demonstraţii de virtuozitate ale formaţiilor participante, deschiderea  oficială a festivalului, cuvântul de bun venit adresat de oficialităţii
- Deschiderea oficiala a Târgului „PRODUS ÎN ROMANAŢI”, ediţia a II-a
Ora 19.00 – Teatrul de vară
-  Concurs căluşăresc
 - Spectacole susţinute de ansamblurile folclorice invitate
-  Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”
SÂMBĂTĂ – 10 IUNIE
Ora 10.00 – 13.00: Parcul Poroineanu
- Ateliere de dans cu participarea formațiilor invitate în festival
Ora 18.30 – Teatrul de vară
-  Concurs căluşăresc
-  Spectacole susţinute de ansamblurile folclorice invitate
 
DUMINICĂ – 11 IUNIE
Ora 10.00 – Sala de Consiliu a Primăriei
 - Primirea delegaţiilor ansamblurilor din ţară şi din străinătate de către  Primarul municipiului Caracal, discuţii, conferinţă de presă
Ora 11.00 – Sala de Consiliu a Primăriei
- Simpozion ştiinţific cu tema “CĂLUŞUL TEZAUR UNIVERSAL
Ora 18.30 – Teatrul de vară
- Concurs căluşăresc
 - Spectacole susţinute de ansamblurile folclorice invitate
Ora 21.30 – Festivitatea de premiere şi gala festivalului